VIŠE

Aska.rs: Nisam imala pojma kako se pišu novogodišnji ciljevi sve dok nisam upoznala NJIH

Autor: Anđelka Popadić

Da li ste i vi jedni od onih koji vole krajem decembra da sednu i naprave “presek stanja”, bilans stanja, uspeha, aktivu, pasivu i ostale stvari koje su se desile u protekloj godini? A onda ide ono “teže” pitanje, da li volite da postavljate sebi nove ciljeve za narednu godinu?

Ja da.

Moji ciljevi su uglavnom bili uopšteni, nedovoljno jasni i glasili su otprilike: Želim veću platu, želim da se zaljubim, želim da imam bolje odnose u porodici itd.

I znate šta se onda desilo, nastavila sam to da želim i u narednoj godini. Dobijem veću platu, ali ne dovoljno veću, zaljubim se, ali se ne zaljubi i on, imam bolje odnose ali ne sa ljudima na koje sam mislila…

Srećom živim i učim i tih stvari se sećam kroz osmeh. Sada sam kao mudrija i zrelija i sve sam bila bolja u 2018. godini.

Prošlog decembra su apetiti bili uvećani: Želim auto, želim da se odselim, želim, želim, želim više, bolje…

Dođe opet decembar i znate šta? Jesam se odselila, ali i dalje “veća plata” nije tako zadovoljavajuća da isprati moj samostalni život, imam kola na moje ime, ali ih nisam ja kupila i delim ih sa sestrom, jesam bila bolja, ali sam isto tako jako želela i još ne “gađam u centar”. Nisu se sve lekcije slegle, odnosno nisam upijala savete od pravih ljudi. U skladu sa godinom više, malko većom zrelosti odlučih da se uozbiljim i preuzmem stvari u svoje ruke, odnosno da iz svoje ruke ubacim u “njihove” i odem kod onih koji mogu da me usmere i pomognu da konačno ovu 2019. kreiram kako želim do detalja, bez straha i trema.

Bez predrasuda, samo sa verom.

Sve što sam naučila u “NLP Energy house” na radionici sa Anom Prelić (“NLP Trainer & Coach”) prenosim vam sa željom da ne ponavljate moje greške i da shvatite da je zaista sve moguće.

Spremni? Krećemo!

Kada određujete šta želite i u momentima kada želite da uspostavite trajnu motivaciju za svaki cilj postavite tri ključna pitanja:

  1. Zašto ti je to važno?
  2. Šta dobijaš time?
  3. Šta ti to donosi?

Zatim, kada dobijete svoje odgovore imajte na umu dve stvari i ponavljajte ih sebi kao afirmacije koje ćete razložiti i razumeti:

  1. Posedujem sve resurse za uspeh.
  2. Ako neko nešto može, svako to može.

Hajmo sada da lepo izdvojimo kriterijume za pravilno postavljanje ciljeva. Uzmite papir u olovku i pišite. Ipak je drugačije kada vaša ruka oseti slova na papiru i pošalje mozgu prave signale.

  • Cilj treba da bude pozitivno formulisan.
  • Cilj treba da bude jasan i konkretan.
  • Cilj je u sadašnjem vremenu.
  • Izbegravati u cilju “više”, “bolje” i ostale uopštene fraze.
  • Neka cilj bude izražen u obliku željenog rezultata.

Kada sam pročitala stavku 4. rekoh sebi: “Dakle, tu si pogrešila!”. Dobro, slojevi neznanja se otklanjaju, bliže smo ostvarenju snova.

Idemo dalje.

Sada smo već na dobrom putu. Je l pišete sve?

Savetujem vam da se osamite, pustite opuštajuću muziku i napišete željeni scenario za svaki segment života za 2019. godinu prema ovim uputstvima. Dakle kao da se to sada trenutno dešava, izazovite emociju kojoj se nadate, jer ona kreira. Zamislite sebe tamo gde želite da budete i prosto – budite to što jeste i što biste trebali.

Za kraj ono najlepše – dolazimo do manifesta! Ako se možda i dalje pitate kako i za to imamo odgovor:

Magično (neka vaš cilj ima “wow efekat” na vas)

Afirmativno (ne sme da bude negacije u postavljenom cilju, samo pozitivno, samo afirmativno)

Nacrt (osmislite plan i smislite simbol ostvarenja cilja koji će vam dati do znanja da ste uspeli, na primer: ključ od novog auta sa globus priveskom.)

Inspirativno

Film (vizuelizacija, ubacite sebe u sopstveni film, probudite čula, čujte, vidite, osetite sve propratne reakcije u organizmu)

Etički/Ekološki (neka služe sredini, pogledajte širu sliku)

Sistemska promena

Trajno (budite spremni da vam ostvarenje cilja bude stil života)

Nadam se da sam vam pomogla. Red je da u narednoj godini zablistamo svi i postanemo najbolja verzija sebe, jer život je tako lepši, zar ne?! Ukoliko imate još neka pitanja, budite slobodni da nam pišete u komentarima ili na mejl aska@aska.rs, tu smo da vam pomognemo, kako mi iz redakcije portala Aska, tako i stručnjaci iz “NLP Energy House”. Otvorite se i poverujte da je svaki san ostvarljiva samo kada je jasno definisan.

Srećni praznici!

Izvor: Portal Aska.rs