VIŠE

Darko Cvetković: Kako živeti svoj san?

Šta zapravo želite od života? Da li svaki dan provedete kako ste želeli, ispunjeni i zadovoljni onim što se dogodilo? Da li ste naučili nešto novo i izvukli maksimum od dana?

Darko CvetkovicKoji je vaš životni plan, vaši ciljevi nadanja i htenja? Da li se budite ujutru sa osmehom i uživate u danu ili se budite sa teškim  mislima, letargični i samo želite da padne veče da se vratite u krevet da nastavite da sanjate svoje snove? Osećate da samo u snu možete da živite ispunjeno, da život prosto ide pored vas, a vi ste samo nemi posmatrač sopstvenog života. Mnogo pitanja, a kako doći do odgovora?

Ako želite da živite svoj san, prvi korak na tom putu je da napravite životni plan, možda je sada pravi trenutak, trenutak da se započne jedan novi deo života gde možete sebe zamisliti kroz pet, deset ili dvadeset godina kako radite neke vama korisne stvari sa vama dragim ljudima, na vama ugodan način. Neki ljudi, nekada žive dan za danom, kao na auto pilotu jednostavno završavajući svoje dnevne obaveze. Kada se ti isti dani spoje oni će ih dovesti negde. A da li su tamo želeli da stignu ili ih je samo vreme tamo odnelo? Dođemo nekada u situaciju da se pitamo, gde sam bio, šta sam radio? Jer ako smo u pogrešnom vozu, svaka stanica je pogrešna.

Da bismo znali gde želimo da budemo, dobro je imati svoj cilj ili još bolje, svoj životni plan. Uzmite papir i olovku… Zapišite oblasti vašeg života: ljubav, zdravlje, karijera, novac, prijatelji….šta god je vama važno. I zapište odgovore na nekoliko pitanja pored svake oblasti.

Prvo pitanje je: “Šta je to što imam i zadovoljan sam što baš to imam?”

Drugo pitanje: ”Šta je to što nemam, a želim da imam?”

Jako je bitno da stavite na papir, jedno je kada to nesto želimo, a sasvim je drugi osećaj kada svoje želje osvestimo i vidimo napisane.

Kada napišete odgovore pročitajte sve što ste napisali nekoliko puta i na osnovu odgovora napišite svoj plan. Obratite pažnju na sve one oblasti gde vam je potrebno poboljšanje. Za svaku oblast napišite minimum jedan plan.

I zapamtite, fokusirajte se na željeni rezultat, a ne na prepreke. U zamišljanju ostvarenja cilja prepreke nisu važne. Da li će se prepreke pojavljivati, ooo da, hoće. Da li je to važno, ooo, ne nije. Ima jedna izreka u NLP-u, mislim da je Tom Best to voleo da kaže: “Energija teče tamo gde je vaša pažnja”. Ako dajete previše pažnje preprekama, vaša energija će ići u tom pravcu, a ne u pravcu cilja.

To je kao kada vozite auto. Napunili ste rezervoar i znate da imate za 1000 kilometara, upravo koliko vam treba da stignete do cilja. Vaša pažnja usmerena na prepreke je poput rupica na rezervoaru. Što ih više ima to će gorivo više curiti iz rezervoara. Na kraju, doćićete do 800 kilometara i auto će stati, jer je gorivo curilo i nije bilo iskorišćeno. I nećete doći do cilja. Ako svu energiju i gorivo usmerite samo ka cilju, postoji samo jedno rešenje, a to je da do cilja i dođete.

Važna poruka za kraj: Ako danas napravite prvi korak ka ostvarenju svog cilja, bićete bliže  ostvarenju jedan dan. Ako odložite prvi korak za nedelju dana, odlažete i uživanje u ostvarenju za nedelju dana.

Čovek je onakav kakve snove sanja.

Autor teksta: Dr Darko Cvetković, Internacionalni NLP trener i Reki Master