VIŠE

DEO 1/4: MOĆ REČI ILITI KAKO REČI UTIČU NA NAŠ ŽIVOT

DEO 1/4: MOĆ REČI ILITI KAKO REČI UTIČU NA NAŠ ŽIVOT

NLP je skraćenica od Neuro lingvističkog programiranja, rogobatan naziv za jednu vrlo skladnu metodologiju koja ima funkciju modelovanja ljudi kako bi postigli uspehe na raznim poljima, jer ako neko to može, svako to može – glasi jedan od NLP aksioma. Međutim, postavlja se pitanje da li smo spremni da “platimo“ cenu tog uspeha, pri tom ovde se ne misli na cenu kao materijalnu vrednost, već na odricanje, ulaganje u sebe i svoj cilj.

Ja bih se danas osvrnula na ovaj lingvistički deo iz prostog razloga što svakodnevno komuniciramo, vršimo unutrašnje dijaloge, često častimo sebe nekim epitetima (glupače, trapavko…), ako nismo zadovoljni rezultatom i ne obraćamo pažnju na to. A da nas neko drugi „časti“ takvim komplimentima, sasvim sam sigurna da bi se posvađali istog trenutka sa tom osobom.

Postoji ogromna moć izgovorene reči, a mnogi od nas to još nisu osvestili. Ako posmatramo reči kao temelj onoga što neprestano stvaramo u životu zapazićemo dosta toga, čega još nismo ni svesni. Sve vreme upotrebljavamo reči, ali smo retko svesni šta brbljamo ili kako izgovaramo reči. Obraćamo malo pažnje pri izboru reči. Zapravo, mnogi od nas govore u negacijama, aluzijama ili sarkastično, naše podsvesno ne zna za šalu, sarkazam, već nas sluša u potpunosti i izvršava naređenja.

Kao deca učili smo gramatiku, učili smo da biramo reči prema gramatičkim i književnim pravilima. Međutim, gramatika ne obraća pažnju na smisao reči i na način na koji izbor reči, izbor vremena, pa čak i izbor predikata utuče na naš život. Jer nije isto „Ne mogu da se oslobodim cigareta“ i „Od sutra prestajem da pušim“, (razliku ćete uočiti kasnije).

U školi me niko nikada nije učio da će moj izbor reči uticati na iskustva u mom životu. Niko me nije učio da su misli kreativne ili da mogu mislima oblikovati svoj život. Nisu me naučili da mi se ono što dam oblikovano u rečima, vraća oblikovano u iskustvu, da ono što izgovorim ili o čemu najčešće pričam, kasnije to isto i živim. Neko je meni kao detetu trebalo da kaže osnovno pravilo života: “Čini drugima ono što želiš da neko tebi čini.” Šta god date, vrati vam se! Ok, ne vrati se uvek od te iste osobe, ali se vrati od nekog drugog i u momentu kad treba, za naše najviše dobro. Samo ne prekidajte niz, neko je vama učinio, vi nekom, taj neko će drugom, jako je bitno nastaviti tako iz zadovoljstva, uverenja.

Autor teksta Jelena Marinković

inspirisana knjigom Lujze Hej