VIŠE

Dragana Minić Stefanović: Kako sam na NLP Basicu naučila da “vodu okrenem na svoju vodenicu”

Jedna rečenica na NLP Basic edukaciji mi je osvestila sve što radim, a to je “da ne možete ne komunicirati”. Naučila sam da i ćutanje i te kako ima značenje, kao i sve ono što radimo dok ćutimo. Ako sam nekad i želela ćutnjom svom sagovorniku da stavim do znanja da nemam stav, da sam neutralna strana koja samo sluša i ne izjašnjava se, uvek je ishod bio drugačiji. Druga strana je to često tumačila kao odobravanje, kao podršku, kao direktnu uključenost jer, kako kažu, možda jesam ćutala al’ gledala sam zamišljeno i čak sam malo klimala blago glavom. Dakle, uzalud mi je želja bila da ostanem nemi posmatrač kada to nikada tako nije izgledalo. Ja sam jasno komunicirala, jer sam klimala glavom.

Nakon NLP Basic-a, na kome sam otkrila šta su reprezentativni sistemi, postalo mi je jasno da sam auditivac. Da ako čujem neku muziku, sve i da je nisam svesna ja počinjem da klimam glavom. Da čak i ako nema muzike ja uvek imam neku melodiju u glavi koju ako nisam ”pokupila” nakon buđenja ujutru onda sam je prizvala nekom svojom asocijacijom. Zanimljivo, zar ne? Sada vodim računa da dok ćutim ne đuskam, jer onda šaljem pogrešnu informaciju. Ili makar da promenim pokret, napravim novu koreografiju pa da sagovornika navedem da pleše sa mnom u istom ritmu, što bi poznavaoci NLP-a rekli da ga uvedem u raport. Eeee, onda tek možemo da okrenemo vodu, tojest temu na moju vodenicu!

Ovo je delić mog znanja stečenog samo na NLP Basic modulu. Nakon čitave NLP Practitioner edukacije u Energy House-u i dalje mi odzvanja u glavi rečenica mog kuma Janka pre nego što sam krenula na ovaj trening: “Gašo, ti si toliko toga, a svet za tebe još uvek ne zna. Pokaži svima svoje talente. “ To sam i uradila. Pokrenula sam svoj blog BABA BLOGA. To je moj dnevnik. Moje priče kroz koje se ljudi zapravo upoznaju sami sa sobom. A blog je samo delić velikih stvari koje sam u svom životu pokrenula zahvaljujući NLP edukaciji.

Dragana Minić Stefanović, novinar-komunikolog, polaznica 21. grupe NLP Practitioner edukacije u Beogradu.

PREDSTOJEĆE EDUKACIJE

Za više informacija klikni na sliku ispod ili OVDE