VIŠE

HVATAČ SNOVA

HVATAČ SNOVA

fondo-turquesa-atrapa-suenos_23-2147530435„U svakom životnom dobu postoje mnoge sile, neke su dobre, neke loše. Ako slušamo dobre sile one će nas usmeravati u pravom smeru. Ako slušamo loše sile one će nas odvesti na pogrešan put i  često će nas povrediti“ – deo legende severnoameričkih Lakota indijanaca.

Prema legendi, dok je svet bio mlad, stari vrač iz plemena Lakota je imao viziju dok je bio na vrhu svete planine. Tamo mu se pojavio u vidu pauka veliki Iktome, tragač za mudrošću. Iktome mu se obratio na svetom jeziku istovremeno se igrajući vrbovom grančicom koju je savio u krug i počeo da plete mrežu oko nje ukrašavajući je ptičijim perjem.

Završavajući priču, Iktome je dao starom vraču predmet koji je napravio. Na kraju mu je dao savet. „Mreža je savršeni krug sa rupom u sredini. Koristi ovu mrežu da pomogneš svom narodu da dostigne ciljeve, čineći dobro od svojih snova, vizija i ideja. Ako verujete u Velikog duha, mreža će pročistiti vaše snove, puštajuči dobre dalje, hvatajući loše u mrežu i zamku u kojoj će biti izgubljeni i na kraju zarobljeni.“ Stari vrač je sišao sa planine i podelio priču sa svojim narodom i svim plemenima do kojih je mogao da dopre, pa je ta legenda ostala i do današnjih dana da se prenosi s kolena na koleno.

Hvatač snova se najčešće stavlja iznad detetove kolevke ili kreveta, može negde i  u blizini  vašeg kreveta. Dobri snovi se spuštaju niz ptičija pera i vraćaju se do spavača da bi ih zapamtio i kasnije iskoristio. Loši snovi se hvataju u lavirint mreže ili prolaze kroz rupu i odlaze u noć, dok ih Sunce, kao simbol dobrog i svetlog ne uništi.

Hvatač snova se pravi sa značenjem svakog dela koji se u njega uplete. Krug od vrbovog pruća je simbol životnog ciklusa, mreža se plete spojena sa krugom na nekoliko mesta, perje na kraju hvatača snova ima svoje značenje. Za žensko dete se koristi perije sove, za muško dete se koristi orlovo perje. Ovo ne mora striktno da se koristi, već se može koristiti po želji roditelja koji ovim prizivaju osobine za svoje dete. Ponekad se u mrežu uplete i poludrago kamenje kao simbol uhvaćenih dobrih snova. Na kraju, tu je u sredini jedan veliki dragi kamen, simbol Dobrog duha, stvaraoca života.

Za sve one koji su krenuli putem duševnog rasta i razvoja, koji poznaju vrednost ovog dragocenog predmeta i za sve one koji do sada nisu imali prilike da se  upoznaju sa hvatačem snova i ujedno da svojoim rukama izrade ovaj drevni predmet, sada će biti u mogućnosti da na kreativnoj radionici sami napravite svoj lični Hvatač snova.

Ukoliko želite da saznate celokupno značenje „Hvatača snova“ i da napravite svoj sa materijalima koji vas privuku to možete uraditi na radionici koju će držati Tamara Cvetković – Bionda 21.6.2016 od 18-21h u prostorijama NLP Akademije Synchrony.