VIŠE

Jovana Milutinović: Kako sam odlučila da pokrenem svoj biznis

„Ustala sam jedno jutro, koliko se sećam to je bilo neposredno pred poslednji modul NLP Practitionera i rekla sebi: To je to. Izlazim iz koroporacije, ostavljam vrhunsku platu, siguran posao i pokrećem svoj biznis. Gotovo je! Vraćam se prirodi. Vreme je za mene!“

Ovako svoju priču započinje Jovana Milutinović iz Niša, vlasnica ProMontis-a, firme za proizvodnju i distribuciju etarskih, hladno ceđenih ulja i opreme za aromaterapiju.

Odlukom da konačno preseče i ostvari svoj san, nije šokirala samo svoje najbliže, već i našeg trenera koji je kroz NLP edukaciju vodio čitavih 9 meseci.

Jovana: Kada sam rekla Darku (trener i osnivač Energy House-a, prim.aut) „dajem otkaz“, nije mogao da veruje. Još uvek pamtim tu facu. Taj miks zbunjenosti i zadovoljstva.

Energy House: Šta misliš zašto je tako reagovao?

Jovana: Ne mislim, nego sam sigurna. Na početku NLP edukacije kada smo učili kako se postavljaju ciljevi ja sam bila jedina iz čitave niške grupe koja je bez trunke premišljanja rekla Darku: Ja nemam želje, skroz sam ok. Ma ko nema ciljeve. Ko ne želi? Imala sam sto želja, samo sam to shvatila kada sam došla kući nakon modula i setila se Darkovog pogleda ispod obrve u stilu „Aha, znači ti nemaš baš nikakvih želja u životu“. Da se razumemo, ja sam prošla silne edukacije, naročito one čiji je fokus postavljanje ciljeva. I najviše sam mrzela deo kada me pitaju: A gde ti vidiš sebe za pet godina. Tada nisam videla sebe nigde. Zapravo nisam sebi dopuštala. Razmišljala sam u tim trenucima u sebi: Bože, nikada nisam bila plaćenija, a istovremeno nikad nesrećnija. Prosto, nisam sebe mogla da zamislim na nekoj menadžerskoj poziciji, a kamo li direktorskoj. Moja duša je tražila nešto drugo. I eto, konačno našla, našla je sebe. Uvek sam bila vezana za prirodu, i njoj sam se vratila.

Energy House: To je zaista blagoslov, složićeš se?

Jovana: Apsolutno. Dozvolila sam sebi da izađem iz zone komfora. Iskreno, mogla sam ja tako da guram sto godina, do penzije, ali bih sigurno završila kod psihijatra. Ovako sam krenula na NLP, rešila vrlo važne stvari u životu i pri tome upoznala super ljude sa kojima se i danas družim.

Energy House: Znači NLP ti je pomogao da pokreneš promenu?

Jovana: Da. Loše sam se osećala jako dugo. Gušila. Tražila sam neki izlaz, ono „nešto“… I onda se desio NLP. Kroz sve te brojne vežbe i podršku trenera i grupe postepeno sam otkrivala sebe. Na svakom modulu sam dolazila do onih bolnih stvari u svom životu, osvešćivala svoje dobre i loše strane, suočavala se sa strahovima… Zapravo, shvatila sam zašto sam sebe dovela u situaciju: Imam sve, a osećam se kao da nemam ništa. Proces je bio bolan, ali to tako mora. Suočiš se konačno sa sobom i kreneš napred.

(Levo) Jovana Milutinović sa trenerima Darkom Cvetkovićem i Tamarom Radosavljević i (desno) sa svojom NLP grupom na sertifikaciji 

Energy House: Kažu, ko se jednom usudi i započne rad na sebi, nema nazad. Vuče ga…

Jovana: Ma ima. Mnogi ljudi, među kojima sam bila i ja, idu od kursa do kursa, od edukacije do edukacije, kao traže sebe, ali zapravo ne žele da se pokrenu. A to je ključ. Odluka da se pokreneš, iskreno. E, onda nema nazad. Važno je i da nađeš osobu koja će ti u svemu tome biti prava podrška. Eto ja sam imala sreću da naiđem na Darka. Mišljenja sam da neko zaista mora da te stručno, takoreći, šokira. Da te ispreskače kako bi se zapitao gde si, šta radiš i kuda želiš da ideš. Može čovek da se mazi ceo život, ali zašto bi to radio. U čemu je smisao? Preuzmi odgovornost i hrabro napred.

Energy House: Iz tvojih odgovora zaključujem da bi preporučila ljudima NLP. Zašto tačno?

Jovana: NLP je, po mom mišljenju, za one ljude koji žele da se menjaju i veruju da postoji rešenje za njihove probleme. Za one koji su svesni da imaju „bagove“ i da je vreme da ih brišu. NLP nije nikakav čarobni štapić koji će ti promeniti život. A naročito nije za one ljude koji razmišljaju po principu: Platim edukaciju, odslušam 9 modula i sve rešeno. E pa nije tako. Moraš sam da nađeš rešenje za svoje probleme, a NLP te uči kako da to uradiš. Vrlo je važna i podrška grupe i iskrenost svakog od polaznika. Na kraju krajeva svi smo na istom zadatku. Što se više posvetiš vežbama, savetima trenera i veruješ sebi i grupi, to je rešenje bliže. Sami određujemo dinamiku naše promene.

Takođe, mislim da mladi ljudi posle fakulteta treba da prođu NLP zbog komunikacionih veština. Mnogo je odličnih i korisnih stvari koje se uče, pogotovu u domenu komunikacije sa drugim ljudima, kako ih sagledavati, kako se ponašati u zavisnosti od situacije, prepoznavanje njihovih metaprograma… NLP je, po mom mišljenju, posebno koristan u poslu. Zato nije ni čudo što mnoge firme organizuju NLP obuke za svoje zaposlene.

Energy House: Kako bi onda zvučao tvoj savet čitaocima za postizanje uspeha?

Jovana: Postoji jedna izreka koja je jako dobra: Bolje imati bilo kakav plan, nego nikakav. Ja bi na to dodala: i veru. A NLP uči ljude upravo to, da planiraju svoj život i da nauče kako da uvek čvrsto veruju u sebe, u svoje odluke. Kada čovek dođe do tog nivoa on prosto zrači drugačije, emituje drugačiju energiju. Sva se vrata otvaraju, podrška stiže sa svih strana. Nisam ni sanjala da ću za svoj preduzetnički poduhvat imati toliku podršku svog okruženja. Kažu: Kako zračiš, tako privlačiš. Ja sam privukla fantastične ljude u svoj život, odlične saradnike koji zajedno sa mnom upravo ostvaruju san zvan Pro-Montis. Počinjemo zvanično za nekoliko nedelja. I moram da spomenem još jednu izreku koja je doduše potpuno bezveze. Glasi otprilike ovako: Da je posao uživanje, ne bi se plaćao. Nisam nikada htela da se složim sa time, da se pomirim sa sudbinom. Preokrenula sam je onog trenutka kada sam rekla: Dosta. Gotovo je! A onda je počeo život kakav želim.

Razgovor vodila: Jovana Smiljković, Energy House

PREDSTOJEĆE EDUKACIJE

Saznaj više OVDE