VIŠE

KAKO VIZUELIZOVATI SVOJU BUDUĆNOST NA MAPI CILJEVA

KAKO VIZUELIZOVATI SVOJU BUDUĆNOST NA MAPI CILJEVA

vision-board1U trenucima opuštenosti, kad mislimo ili maštamo o idealnom životu, o životu u kom je sve moguce bez ogranicenja privlacimo, kao magnetom takve misli, takve planove ka nama. Vizuelizacijom i zahvalnošcu, naravno i svojim aktivnim ucestvovanjem kad damo sve od sebe, možemo postici neverovatan uspeh na svakom polju. Medutim, sama vizuelizacija bez naše aktivacije ili otvorenosti ka novim prilikama nece dati rezultate.

Možda vam ovo sve sada zvuci nestvarno ili cak nemoguce, ali hajdemo da stavimo vizuelizaciju u jedan prakticni primer kako bi vam bilo jasnije. Sportisti cesto koriste ovaj metod na raznim takmicenjima kako bi postigli još bolje rezultate. Zamisle da mogu biti brži ili precizniji od prošlog puta i uglavnom uspeju da ostvare svoju zamisao.

Mapa ciljeva nije ništa drugo do kolaža slika koji predstavlja snove, želje i ideale kojima stremimo. Te slike su okidaci koji nas svakodnevno motivišu na uspeh. Krenite sa ovim „projektom“ tako što cete osluškivati svoje snove, ciljeve i najlude želje u koje verujete. Zamislite idealni život u kome je sve moguce, bez ogranicenja. Vaš mozak ce neumorno raditi kako bi postigao i našao rešenja za zadatke koje ste mu postavili, cak i dok spavate. Kad su svi zadaci afirmativni i slike jasne, vi ste predodredeni da svoje ciljeve dosegnete.

Kreiranje Mape ciljeva je verovatno najvredniji vizuelni alat koji vam je dostupan i vrlo jednostavan za rukovanje. Ovaj mocan alat vaših slika buducnosti je opipljiva prezentacija cemu stremite. Mapa ciljeva predstavlja vaše snove, vaše želje, sve ono za šta je vredno živeti.

Covekov um reaguje snažno na vizuelne stimuluse – predstavljanjem vaših ciljeva slikovito – vi cete ustvari ojacati i stimulisati svoje emocije. Ako ste jasno definisali svoje snove, sad je trenutak da ih ilustrujete.

KAKO KREIRATI MAPU CILJEVA

Pažljivo razmilite šta je to što želite, u kojoj god oblasti života želite da napredujete. Nadite adekvatne slike koje predstavljaju ili simboliziju iskustva, osecanja ili stvari koje želite da dobijete. Uživajte u ovom procesu, koristite fotografije, slike iz novina, sa interneta, šta god vas inspiriše. Budite kreativni, ukljucite ne samo slike vec i  inspirativne recenice, citate, igracke, replike odredenih stvari… Obavezno na tablu stavite i svoju sliku, i to onu koja vas predstavlja u nekom srecnom i opuštenom momentu. Osetite ponovo tu srecu i radost, uživajte u tom osecaju.

Koristite Mapu ciljeva za sve sfere svog života, za poslovne, privatne, ljubavne, porodicne, za putovanja. Ili koristite za jednu sferu koja vam je trenutno u fokusu.

Mapa ciljeva treba da bude uredna, ako je haos na tabli takvo haoticno stanje se prenosi i na misli koje postaju konfuzne. Budite jako probirljivi oko slika koje stavljate. Mapa ciljeva bi trebala da bude jednostavna i harmonicna. Previše slika i informacija ce vas zbuniti i odvuci pažnju pa cete se teže fokusirati na željeno stanje.

KAKO KORISTITI MAPU CILJEVA

Najbolje bi bilo da svoju Mapu ciljeva držite negde blizu svog kreveta ili radnog stola, tacnije na nekom mestu gde provodite dosta svog vremena. Cesto gledajte u svoju tablu, vizuelizujte, afirmišite, verujte u ispunjenje i radujte se tome. Osecajte ispunjenost i elan kao da se sve to vec ostvarilo. Najmocnija vizuelizacija ciljeva je uvece, nekih cetrdesetak minuta neposredno pre spavanja. Misli i slike koje su nam u glavi u tim trenucima, pred san, su one koje cemo vrteti na nesvesnom nivou tokom noci.

Kako vreme bude prolazilo i vaši snovi pocnu da se ostvaruju pogledajte u slike vaših dostignuca i osetite zahvalnost i radost jer ste odradili feneomenalnu stvar sa Mapom želja i postigli toliko toga. Ostavite stare slike koje su se ostvarile kao podsetnik da ste neke dobre stvari uradili za sebe ili svoju porodicu.

Razna postignuca sa Mapom ciljeva je u stvari mocan pokazatelj da ste svojim mislima, svesno i namerno iskreirali nešto nesvakidašnje, nešto savršeno. Možete staviti i datum kad ste napravili Mapu ciljeva koja vam može poslužiti kao vremenska kapsula koja ce pokazivati koliko je vremena proteklo od kreiranja table do ostvarenja snova.

Autor: Jelena Marinkovic