VIŠE

Lava Nikolić: Najgore se već desilo

Čega se plašiš?

Puno ljudi se plaši promene. Boji se da promeni posao, partnera, grad, državu i često odlaže odluku za neki bolji trenutak.

I kada ih pitam šta je najgore što može da se desi ako to urade? Šta ako rizikuju? Obično je njihov odgovor da će verovatno biti samo bolje nego što je sada. Ipak…

Tada im odajem jako važnu tajnu, a to je – najgore se već desilo! Kako? Ako živite u nezadovoljstvu, to je najgore što sebi možete da priredite. Bilo da živite nezadovoljstvo u poslu, ljubavi ili bilo kojoj oblasti, vi ste već doživeli ono što ne treba.

Svako od nas zaslužuje da živi život koji je vredan življenja. Život koji vas raduje kada ujutru otvorite oči. Život na kome ste zahvalni i uživate u svakom trenutku. Naravno, postoje mnogi trenuci koji su teški, ali poenta je da teški trenuci budu samo faze promene koje znate da su prolazne, da je samo u pitanju proces rasta ili transformacije.

Od sada može biti samo bolje

Pre nekog vremena, došla mi je mlada klijentkinja na coaching koja je godinama radila u korporaciji i bila toliko pod stresom i nezadovoljna, da je zdravlje počelo da joj strada, ali se jako bojala da da otkaz i stalno je to odlagala.

Nakon našeg coachinga, uz pomoć NLP tehnika, shvatila je da se najgore već dogodilo i da od sada može biti samo bolje. Dala je otkaz i osetila ogromno oslobađanje! Za vrlo kratko vreme upustila se u privatan biznis i danas je zadovoljna, uspešna preduzetnica sa kojom često popijem kafu. Naravno, proces rasta i izgradnje novog preduzetničkog identiteta i biznisa je bio težak, nema čarobnog štapića, ali ni približno teško kao tinjajući bol i nezadovoljstvo na poslu koji ne voli.

Šta kada siđeš sa vrteške?

Koji momenat je najteži za našu promenu? Momenat odluke. Momenat u kome izlazimo iz poznatog u nepoznato. Koliko god ova klijentkinja bila nezadovoljna na poslu, ipak je znala kako izgleda njen dan tamo, šta radi od momenta kada se probudi do kraja radnog vremena. A kada je donela odluku, kao da je sišla sa vrtšeke i nije znala šta će i kuda će. Od momenta buđenja, morala je da iskreira svoj dan, svoj novi posao. Zbog toga je morala da radi na veštinama koje su joj za to potrebne: disciplina, time management, liderske veštine, i najvažnije, preuzimanje odgovornosti. Postavljala je svoj sistem postepeno, korak po korak, i tako razvijala i sebe i svoj posao. Kasnije je tom utabanom stazom uvodila i svoje zaposlene.

Prihvatanje odgovornosti daje nam moć da mi upravljamo svojim životom i da je moguće da ga iskreiramo onako kako bismo mi želeli. Da li su naše želje ostvarive? Garantujem da jesu, ako preuzmete odgovornost i date sve od sebe da se ostvare. Da li ste ostvarili sve ono čemu ste se 100% posvetili? Verujem da jeste. Ne samo da ćete uspeti, već će vas taj put naučiti puno toga o sebi i životu koji nema cenu. Životu koji je vredan življenja.

Za koji rast se vi odlučujete u ovoj godini?

Autor teksta: Lava Nikolić, internacionalni NLP trener, Coach i učitelj Meditacije

www.lava.rs

PREDSTOJEĆE EDUKACIJE