VIŠE

Milica Radojević: Da li NLP zaista vredi

Mnogi me pitaju da li NLP zaista vredi toliko para koliko košta i kakvi su mi utisci.

NLP po meni nije magija niti bilo kakva magična formula koja vam obezbedi magične moći da utičete na druge ljude, budete srećni i slično, već je prava nauka koja je vrlo praktična pa možete da je naučite i koristite. NLP izaziva način na koji razmišljamo i razgovaramo i širi našu mentalnu mapu. Uči nas da način koji smo znali i koristili u razmišljanju, komunikaciji i ophođenju sa drugima nije jedini i da, u zavisnosti od toga šta želimo da postignemo, možemo koristiti razne druge opcije.

Nekad spomenem da pohađam NLP kurs, pa se pokajem što sam to uopšte rekla jer krene cela priča kako treba da se pazim, te tehnike mogu biti opasne jer me uče “kako da manipulišem drugima”. A zapravo, NLP se uopšte ne bavi drugim ljudima jer njih ne možemo da menjamo, jedino sebe možemo i samo smo za sebe odgovorni. Međutim, ako promenimo sebe i način na koji reagujemo pri kontaktu sa drugim ljudima, onda to može uticati i da njihove reakcije budu drugačije.

„Upravljajte svojim umom ili će on upravljati vama.“

Učimo i da razlikujemo ono što možemo da vidimo, čujemo, osetimo od naše lične interpretacije tih istih stvari koju često poistovećujemo sa realnošću. Ovo P u NLP-u predstavlja programiranje, i zapravo je dokazano da je moguće isprogramirati tj. naučiti da se ponašamo onako kako želimo i na način koji će nam omogućiti željene rezultate. Nije to ni jednostavno ni lako, ali kao i za sve ostalo u životu – practice
makes it perfect. Što više vežbamo, to smo bolji. Tako ja često ponavljam sebi reči Stivena Kavija: Postoji prostor između stimulusa i reakcije. U tom prostoru smo slobodni da izaberemo našu reakciju i kakva ćemo osoba biti.

Ukratko, NLP širi taj prostor između nekog događaja i naše reakcije i omogućava nam da vidimo i shvatimo da postoji više od jednog načina za reagovanje i odgovor.

Milica Radojević, NLP Master 

PREDSTOJEĆE EDUKACIJE:

Saznaj više OVDE