VIŠE

Samo za velike igrače

Samo-za-velike-igrace-Neke igre ne prestajemo da igramo s godinama. Nesvesno, ali nekad i potpuno svesno, tražimo najpogodnije saigrače i namećemo naša pravila, vodimo igru i nameštamo rezultat. I svaki put bez greške, samo prebaciš loptu, prebaciš odgovornost, pa sad neka neko drugi bije glavu i razmišlja. Ali ako već smatramo da odrastanje znači sazrevanje, da godine donose mudrost a ne upgrade za staru igricu, onda je vreme da neke igre ostavimo onim nezrelijim, luckastim igračima, da sa malog igrališta izađemo na veliki teren i od igre sa desetak igrača napravimo One man show. Show u kome pod reflektorima stojiš samo ti, sa loptom u svojim rukama i sa onoliko odgovornosti koliko smatraš da ti je potrebno da odigraš igru svog života.

Najzanimljivija mi je uvek bila ta igra prebacivanja odgovornosti. Kakvih samo profesionalaca tu ima. To su oni koji će prvi podići prst i pronaći pravu osobu koja će biti idealan nosilac za njihovu odgovornost, ili, idealan krivac. Igra može da se igra na poslu sa kolegama ili šefom „Šef je odgovoran što ne mogu da napredujem!“, kod kuće sa roditeljima iIi decom „Tata je odgovoran što ne mogu da završim fakultet!“, a najslađe su mi sa partnerom „Ti si odgovoran što sam ja tužna!“ I tako u nedogled. Ne bih ovo znala da igru nisam tako dobro igrala. Neka svi drugi budu odgovorni samo da ja o tome ne moram da mislim ili ne daj Bože da se time bavim.

Tamara RadosavljevicČega se odričemo kada nekom drugom prebacimo loptu? Da li ta osoba zaista preuzima odgovornost za naš posao, naša osećanja i naš život? I da li bismo mi zaista želeli da to nekome damo? Posle svih izgovora i krivaca kojih sam mogla da se setim, igra me je umorila, i ako, priznajem, i dan danas uhvatim sebe kako nekad prebacim loptu. To se desi onda kada osetim da nisam dovoljno jaka, kada posumnjam u sebe, prestanem na trenutak da se volim onako kako umem i onda prepustim kontrolu nekom drugom. A ja zapravo ne želim da ikome prepuštam i dopuštam toliku moć, kad sam jednom naučila kako da je vratim svaki naredni put ću to uspeti sve lakše. Prepoznaću početak igre, uvek je isti, osetiš neku tugu, onda osetiš bes jer ne umeš da se utešiš, pa onda sam počinješ igru sa prvim ko se tu nađe.

Kako sve u životu menja svoj oblik, tako i tuga može da se preoblikuje, tako i krivica može da preraste u odgovornost a odgovornost u moć. A kada preuzmemo moć nad svojim životom nebo je zaista granica. Tada i ono na šta se nikako nismo usuđivali postaje samo još jedan od koraka, a ono čemu su se drugi podsmevali postaje ono čime se najviše ponosimo. Kada preuzmemo odgovornst onda priznamo sebi zašto smo je se i odricali. Otkrivamo svoje slabosti i počinjemo novu igru. Igru u kojoj smo sada potpuno ogoljeni, jedan na jedan sa svojim slabostima, na velikom terenu bez tribina i publike. Sami rešavamo svoje najdublje strahove i skidamo najteže okove. I možda neće trajati onoliko koliko bismo mi voleli, i možda je bolnije nego što smo očekivali, ali kako se već nazire život kakav nam pobeda u ovoj igri donosi više nam nije ni važno koliko će trajati.

Odavno smo prestali da budemo deca, zašto bismo i dalje igrali na njihovom terenu? Krajnje je vreme da prestanemo sa izgovorima i pređemo na viši nivo. Ako već moramo da se igramo, birajmo igre za velike igrače i teren koji će nas izazvati na smelije poteze. Moja igra počela je pre par godina kada sam izašla na veliki teren, veliki za mene i moje strahove, veliki za svaki osećaj krivice i nemoći. Ali kada vam neko upali reflektore i pokaže par poteza, sami nastavljate svoju igru koja nikada neće biti ni nalik onim koje ostali igraju. Mogu slobodno da kažem da nisam ista osoba pre i posle NLP-a, jer to je igra za velike igrače, to je igra bez cenkanja, igra istine u kojoj otkrivate šta stvarno volite a šta je to što radite zbog tuđih očekivanja. I ne prestajem da se menjam, niti ću, jer znam koliko prija kada sebi postaneš najjači oslonac, koliko je sve lakše kada sve zavisi samo od tebe i koliko je sve mirno kad sebe neizmerno voliš.

Ako te zanima šta je NLP koji me je uveo u veliku igru, OVDE smo to lepo objasnili.

Mr Tamara Radosavljević, NLP trener Energy House-a