VIŠE

STRPLJENJE

STRPLJENJE

Kao i mnoge druge “slučajnosti” pročitao sam interesantnu rečenicu Lujze Hej pre nekoliko dana. Rečenica mi se onako vrtela po glavi, a zapravo ova rečenica ima izuzetnu snagu:

[mk_blockquote font_family=”none”]Nestrpljenje je samo otpor učenju. To znači da želimo cilj, bez prolaska kroz proces. Potrebno je da dozvolimo sebi da učimo, korak po korak. Kako idemo sve će biti lakše.[/mk_blockquote]

Svi koji su hteli uspeh odmah, svi koji su želeli sve sada i dalje su na istoj tački i dalje se vrte u začaranom krugu. Nestrpljivi u svojoj sadašnjosti kojom nisu zadovoljni i zele da je promene, hitno, bez jasnog plana. I tako svaki put, kada žele da nešto urade, oni jednostavno “nemaju sreće” ili je neko drugi kriv; “u ovoj zemlji je nemoguće raditi”; ovde su ljudi zli, pakosni, ljubomorni. I onda nestrpljivo započinju novi posao, novu ideju i nemaju strpljenje za rezultat i tako po ko zna koji put.
I jedno je sigurno, u pravu su.

Sreća ide u korak sa strpljenjem, sreća ide sa dobrotom i osmehom.

Henri Ford je rekao:

[mk_blockquote font_family=”none”]Šta god mislio da možeš ili ne možeš, u pravu si.[/mk_blockquote]

I mi smo uvek u pravu. Naša realnost je najrealnija i najnormalnija. Samo ima jedan trik. Realnost je promenljiva kategorija. I kod svakoga je drugačija. Počnite da radite sa željom za uspehom i jasnim ciljem. Šta je to što želite da postignete? Gde god radili… u svojoj firmi, u državnoj ustanovi, gde god. I krenite od sebe. Radite vredno sada, a sa strpljenjem čekajte rezultate.

Radite brzo, ali strpljivo, možda ste čuli izreku “Požuri polako“, to je suština, ustvari. Dajte svoj maksimum sada i odmah. Radite bez prestanka danima i nemojte očekivati rezultat, budite strpljivi. Samo napravite plan i držite se plana… I gle čuda odjednom će sve početi samo od sebe da se dešava i vi ste na svom cilju i sve deluje jednostavno. Prestanite da kritikujete, prestanite da tražite šta ne valja. Krenite da hvalite ljude oko sebe. Šta god da rade, oni rade najbolje što znaju sa resursima koje trenutno imaju.

Krenite da tražite dobro i kvalitetno u ljudima. Ono što gledamo raste. Ono što negujemo cveta. Kao u priči o dva vuka, koju mnogi znaju i uvek je dobro da je se podsetimo:

Nekada davno stari indijanac ispriča svome unuku jednu životnu istinu.

[mk_blockquote style=”line-style” font_family=”none”]U duši svakog čoveka se vodi neprestana borba, kao borba između dva vuka.

Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bes, zavist, ljubomoru, mržnju, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, laž, krivicu, greh, srdžbu, pakost, lažni ponos, sebičnost, podsmeh.

Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, saosećanje, sreću, veru…

Stari indijanac, pogleda unuka pravo u oči i bez ijedne emocije na svom izbrazdanom licu, odgovori: “Pobeđuje uvek onaj kojeg hraniš.”[/mk_blockquote]

Krenite od sebe. Kakvu god poruku imali za druge, poručite je prvo sebi… Promenite sebe i način kako posmatrate ljude, situacije i stvari.
Vaš život će se jako brzo promeniti…

Autor teksta: Dr Darko Cvetković NLP Master Trainer