VIŠE

Tamara Radosavljević: Da li imaš kontrolu nad svojim umom?

Dok grickate nokte i lomite prste, dok prepričavate neprijatne događaje i tražite opravdanje za sebe i prebacujete krivicu na „onog drugog“, dok pokušavate da svoju uznemirenost podelite sa nekim, koliko vam je zaista lakše nakon toga? Verujem ne puno. Problem često ostaje nerešen, lekcija često nenaučena a stotine pitanja i slika nastvalja da se još dugo mota po vašoj glavi. I kako na kraju uvek i biva, nakon nekog vremena neke stvari same od sebe izblede ili ih zamene neki novi događaji koje sada vredi prepričavatii i zbog kojih sada treba grickati nokte.

Dok smo budni naš um je jedna velika košnica. Bezbroj misli bez reda prozuji kroz njega. Neke od njih se zadrže duže neke kraće. Često ne biramo svesno misao koja će nam doći sledeća, niti biramo koliko će dugo u nama ostati. Upravo su one misli koje imaju najjači uticaj na naše raspoloženje one misli koje je najteže iskontrolisati. Što se češće zadržavamo na mislima koje nas sećaju na neke prošle neprijatne događaje veća je verovatnoća da će se one upornije i vraćati. Time oživljavamo sećanja i kao da skraćujemo vreme između onog trenutka u kome su se one realno dogodile i sadašnjeg trenutka pa nam tako taj događaj postaje sve bliži a emocija sve intenzivnija i lakša za oživljavanje.

Autor: Tamara Radosavljević, NLP trener i Coach

Koliko ste se puta stresli od jeze koja projuri kroz vas kada pomislite na nekog ili nešto što vas je povredilo? Koliko puta pokvarite sebi uživanje u nekom trenutku samo zato što baš tada na vas natrči briga ili neki strah? Kažu da je misao teško uhvatiti a još teže kontrolisati. A šta se dešava onda kada mislima dozvolimo da slobodno diriguju našim umom i da prave novi poredak u našem telu?

Naš um je čudesan. Dok se u njemu premotavaju filmovi različitih prošlih i budućih događaja, emocije verno prate svaku misao, bez izuzetka. Dok mislite na neprijatne događaje, dovoljno je da se u vašem umu pojavi jedna reč ili samo jedan prizor, jedno namršteno lice i povišen glas i vaše telo u tom trenutku počne da oživljava sećanje toliko verno da se emocije mogu potpuno poklopiti sa jačinom i bojom emocija baš kao i tog davnog trenutka. Svaka će emocija u vašem telu pokrenuti talas reakcija koje će veoma brzo menjati vaše osećaje, menjaće izgled vašeg lica, vaš stav i raspoloženje. I šta to ustvari znači? Vaš um ima kontrolu nad vašim raspoloženjem a vi u tim trenucima često nemate kontrolu nad vašim umom.

Kontrola uma nije svesno kontolisanje misli koje vam dolaze, već kontrolisanje svega onoga što dolazi nakon toga. Misao ne možete da zaustavite, najčešće vas iznenadi, odatle vaša kreativnost. Tada ih treba pustiti da bez kontrole stvaraju. Međutim, kada nakon iznenadnog pojavljivanja misli koja u nama izaziva uznemirenost, znamo šta tačno uraditi sa njom da bismo umanjili ili potpuno zaustavili emociju, to bi onda bila kontrola misli i upravljanje emocijama.

Naučno je dokazano da se misli ne nalaze u našoj glavi već u prostoru oko nas. Da se svaka misao pojavljuje u vidu neke slike, nekog zvuka ili glasa i da je često za svaku misao vezan i osećaj. Kada govorimo o kontroli misli u NLP-u, a češće to nazivamo upravljanjem misli i emocijama, govorimo o tome na koji način upravljamo tim slikama i zvucima kada nam se pojave. Svako sećanje ima svoju emociju u zavisnosti od toga koje mu boje, pokrete i oštrinu damo. Ili kakav ton, jačinu i brzinu damo glasu koji je deo tog sećanja. Kada ovladate veštinom koja vam daje priliku da menjate sve te naizgled sitne detalje vaših sećanja vi u potpunosti preuzimate kontrolu nad emocijama koje ih prate. Tačnije rečeno, vi određujete emocije koje će biti povezane sa tim događajem i time ćete vi svesno promeniti značaj koji dajete tom događaju.

Ne kažem da je ovo lako. Treba izdvojiti vreme, treba ponavljati. Niti kažem da je apsolutno moguće u svakoj situaciji. Što je emocija jača trebaće i više vremena i više strpljenja i možda nećete uspeti iz prve. Još manje verujem da je za svakog. Sigurno ste nailazili na more kurseva koji vam nude slična a opet potpuno drugačija rešenja za iste stvari. Upravo zbog toga je ponuda tolika, jer svako pronalazi ono što baš njemu prija. I to je odlično. Kada zaista želite da naučite nešto što vam može koristiti celog života ne štedite vreme i izaberite pravu edukaciju za vas.

_______________

Zajedno sa svojom koleginicom Anom Prelić kreirala sam besplatan Online program “Kako da svesno ovladaš svojim umom, telom i emocijama”. 

Ovaj kurs smo sa puno ljubavi i pažnje kreirale za sve vas koji želite da u sebi pronađete povezanost između najvažnijih delova koji čine vaše biće. Online kurs imaju priliku da pohađaju svi! Nije vam potrebno nikakvo predznanje iz oblasti NLP-a niti bilo koje druge metodologije za lični rast i razvoj.

Cilj ovog kursa je da vam predstavimo važnost bavljenja sobom u celini a ne samo pojedinim delovima. Da savladate veoma jednostavne i veoma korisne tehnike koje će potpuno promeniti način na koji posmatrate sebe.

Ukoliko želite da se priključite kursu kliknite OVDE

PREDSTOJEĆE EDUKACIJE U ENERGY HOUSE-U