VIŠE

ŽIVOTNI PLAN

ŽIVOTNI PLAN

Šta zapravo želite od života? Da li svaki dan provedete kako ste zamislili, ispunjeni i zadovoljni onim što se dogodilo? Da li ste naučili nešto novo i izvukli maksimum od dana?

Koji je vaš životni plan, vaši ciljevi, nadanja i htenja? Da li se budite ujutru sa osmehom i uživate u danu ili se budite sa teskim mislima, letargični i samo želite da padne veče da se vratite u krevet da nastavite da sanjate svoje snove? Osećate da samo u snu možete da živite ispunjeno, da život prosto ide pored vas, a vi ste samo nemi posmatrač sopstvenog života. Mnogo pitanja, a kako doći do odgovora?

Ako želite da živite svoj san, prvi korak na tom putu je da napravite životni plan, možda je sada pravi trenutak… Trenutak da započnete jedan novi deo života gde možete sebe zamisliti kroz pet, deset ili dvadeset godina kako radite neke korisne stvari sa dragim ljudima, na vama ugodan način. Neki ljudi, nekada žive dan za danom kao na auto pilotu jednostavno završavajući svoje dnevne obaveze. Kada se ti isti dani spoje oni će ih dovesti negde. A da li su tamo želeli da stignu, ili ih je samo vreme tamo odnelo? Dođemo nekada u situaciju da se pitamo, gde sam bio, šta sam radio? Jer ako smo u pogrešnom vozu, svaka stanica je pogrešna.

Da bismo znali gde želimo da budemo, moramo imati svoj cilj ili još bolje, svoj životni plan. Uzmite papir i olovku i zapišite oblasti vašeg života: ljubav, zdravlje, karijera, novac, prijatelji….šta god je vaš život. I zapište odgovore na nekoliko pitanja pored svake oblasti. Prvo pitanje je: “Šta je to što imam i zadovoljan sam što imam?” I drugo pitanje:” Šta je to što nemam, a želim da imam?” Jako je bitno da stavite na papir, jer je drugačije kad to nešto želimo, a sasvim drugi osećaj kad svoje želje osvestimo i vidimo napisane.

Kada napišete odgovore pročitajte sve što ste napisali nekoliko puta i na osnovu odgovora napišite svoj plan. Za svaku oblast po minimum jedan plan.

I zapamtite fokusirajte se na željeni rezultat, a ne na prepreke. U zamišljanju ostvarenja cilja prepreke nisu bitne. Da li će se prepreke pojavljivati , ooo da, hoće. Da li je to važno, ooo ne, nije. Ima jedna izreka u NLP mislim da je Tom Best to voleo da kaže: “Energija teče tamo gde je vaša pažnja” Ako dajete previse pažnje preprekama, vaša energija će ići u tom pravcu, a ne u pravcu cilja. To je kao kada vozite auto. Napunili ste rezervoar i znate da imate za 1000 kilometara, upravo koliko vam treba da stignete do cilja. Misli usmerene na prepreke su kao rupice na rezervoaru. Što ih više ima to će gorivo više curiti iz rezervoara. Na kraju doćićete do 800 kilometara i auto će stati, jer je gorivo curilo i nije bilo iskorišćeno. I nećete doći do cilja. Ako svu energiju i gorivo usmerite samo ka cilju, postoji samo jedno rešenje, a to je da do cilja i dođete.

Važna poruka za kraj.

Ako danas napravite prvi korak ka ostvarenju svog cilja, bićete bliže jedan dan ostvarenju. Ako odložite prvi korak za nedelju dana, odlažete i uživanje u ostvarenju za nedelju dana.

Čovek je onakav, kakve snove sanja.

 

Autor teksta Dr Darko Cvetković NLP Master